Panelsamtal 23 Augusti –
FN:s Internationella minnesdag för slaveriet och dess avskaffande
t.
Plats: Digitalt via YouTube
Tid: kl 12.00 – 13.00
Minne
Det fanns en förståelse när man avskaffade slaveriet i Nord och Sydamerika och sedermera segregationen i USA att om man verkligen skulle ta ansvar för slaveriet och dess effekter så behövde man göra mer än att bara formellt avskaffa slaveriet eller Jim Crow för den delen.
President Lyndon Johnson sa i samband med avsegregeringen “You do not take a man who for years has been hobbled by chains, liberate him, bring him to the starting line of a race, saying, ‘You are free to compete with all the others,’ and still justly believe you have been completely fair.”.
Ansvar
Med det ville han argumentera för affirmative action som infördes i USA vid den tiden. Det är ur affirmative action som de praktiker vi känner som DEI (Diversity, Equity and Inclusion) har uppstått och vi vill med detta placera DEI i dess rätta historiska kontext.
DEI utövar man av olika anledningar som brukar kunna delas in i:
1. Compliance (följa lagar och bestämmelser)
2. Organisationsutveckling (effektivitet, kreativitet, vinna marknader)
3. Public Affairs (vara i bättre samklang med samtiden, varumärkesbyggande)
4. CSR (företagens sociala ansvar)
I dagens Sverige läggs väldigt stort fokus på de första tre men kanske mindre på den sista aspekten där faktiskt Equity (rättvisa) kommer in. Det finns ett stigma kring att diskutera rättvisa och företagsledningars fokus ligger ofta på hur de genom DEI ska vinna marknader, vara mer kreativa och rent allmänt bli mer attraktiva i allmänhetens ögon.
Problemet med den här approachen är att man förlorar perspektiven och att DEI då blir ointressant om det inte kan bevisas att det leder till mer kreativitet och nya marknader. Vad händer till exempel när mångfald leder till ökad friktion när människor som är olika med olika maktpositioner ska samsas om samma arbetsplats. Vad händer när den nya rasifierade medarbetaren kliver in i ett vitt rum som vägrar medge att det är ett vitt rum. Hur hanteras mikroaggressioner? Hur hanteras minoritetsstress? och så vidare och så vidare.
Amat Levin – Panelist
Amat Levin är journalist och författare och har skrivit böckerna ”Svart historia” och ”Slumpens barn – den osannolika berättelsen om när Sverige mötte Gambia”.
Amat driver även podden och instagramkontot ”Svart historia” där han breddar bilden av Afrika och diasporan genom
att skildra historiska skeenden på ett lättillgängligt sätt.
Denise Beniwa Johnson – Panelist
Denise Beniwa Johnson är jämlikhetsexpert och arbetar som DEI-specialist på EY. På EY arbetar hon strategiskt och praktiskt mot nationella och internationella bolag och
organisationer med DEI och CSRD för att driva organisatorisk förändring.
Denise fokuserar på intersektionella och normkritiska perspektiv och har lång erfarenhet att
arbeta med jämlikhetsfrågor.
Kitimwba Sabuni – Moderator
Kitimbwa Sabuni är ASR’s samordnare och en av våra talespersoner. Han är en av Sveriges främsta likabehandlingskonsulter med över 20 års erfarenhet av arbete och forskning kopplat till afrosvenska frågor, inkludering och mångfald.
Mediamerah
Panelsamtalet produceras av ASR:s partner produktionsbolaget Mediemerah.
Mediamerah producerar allt inom rörlig bild som livesängningar, film, kompletta eventproduktioner – live, digitalt eller hybrid, grafik och animationer.
Projektgruppen
Projektledare: Linda Moutou
Webbansvarig: Hodman Salad Ali
Innehållsansvarig: Kitimbwa Sabuni
Produktionsansvarig: Mediemerah