I slavhandelns fotspår

Om stadsvandringen

I slavhandelns fotspår visar och levandegör den roll som Sverige haft i den transatlantiska slavhandeln genom att ta er med till platserna där slavhandeln planerades och leddes, men också där motståndet formades och organiserades.

Genom vandringen får ni lära er om hur svenska statliga institutioner, köpmän, politiker, och vetenskapsmän alla spelade en roll i den transatlantiska slavhandeln och att förslavandet av afrikaner på svenskt territorium inte upphörde förrän 1847.

Här kombineras historiska fakta om Sveriges förflutna som en slavhandlarnation med inblick i individuella livsöden på ett sätt som leder till en oförglömlig lärupplevelse.

Bakgrund

Den transatlantiska slavhandeln har avskaffats, men tyvärr lever dess biprodukt – afrofobin – vidare. Afrofobi är ett begrepp som används för att benämna den specifika form av rasism som drabbar svarta.

För att motverka och förebygga afrofobi behövs ökade kunskaper om den historia som lagt dess grund. Utan kunskaper om vad som hänt i historien blir det svårt att förstå ursprunget till de mönster som vi ser i dagens samhälle.

Plats
Stadsvandringen genomförs helgfria vardagar och startar vid statyn på Karl XIV, på slottsbacken utanför kungliga slottet. Den guidade turen avslutas på mynttorget utanför riksdagshuset. Stadsvandringen genomförs oavsett väder och startar på utsatt tid.

Längd
1,5 timme

Antal deltagare
Max 30 personer

Tillgänglighet
Gamla stan är kulturmärkt, har kullersten och höga trottoarkanter och det är bitvis svårt att ta sig fram i rullstol. Våra guider använder röstförstärkare.

Läs mer

Bokningsvillkor

Vi bekräftar alla våra bokningar per e-post.

När vi bekräftat din beställning per e-post är bokningen bindande och avbokning kan göras via mejl till stadsvandring@afrosvenskarna.se. senast 5 vardagar innan datumet för visningen utan att debitering sker. Sker avbokningen med kortare varsel debiteras beställaren på hela beställningens värde.

Vi tillämpar fakturabetalning med 30 dagars betalningsvillkor.

Tillgänglighet

Våra guider använder alltid röstförstärkare för att underlätta för deltagarna. Gamla stan är kulturmärkt, vilket förhindrar att ändringar görs I stadsplaneringen för ökad framkomlighet och tillgänglighet. Den guidade vandringen går över kullerstensklädda gator och höga trottoarkanter där det bitvis är svårt att ta sig fram i rullstol.

Pris

Privatperson

Stadsvandringar för privatpersoner ges vid fasta tillfällen årligen. Tillfällen och priser meddelas via våra medlemsbrev och sociala medier.

Våra medlemmar har förtur att boka plats.

Skolor och högskolor

8 000 kr

25% moms tillkommer

Företag och organisationer

1-10 personer 10 000 kr
11-20 personer 12 500 kr
21-30 personer 15 000 kr

25% moms tillkommer

Boka eller ställ en fråga