
Om Café Pan-Afrika
I mer än ett halvt decennium 2008–2014 var Café Pan-Afrika den samlande punkten för att diskutera brännande politiska frågor från ett panafrikanskt perspektiv med en dekolonial analys. Nu relanserar Afrosvenskarnas riksorganisation Café Pan-Afrika med start i september 2024 håller vi öppet den sista tisdagen i varje månad.
Plats: Solidaritetshuset, Tegelviksgatan 40, Stockholm
4/3 Bistånd Räcker inte! – Med Trésor Singbo
Trésor är grundare av hjälporganisationen Hope 4 Kinshasa som bland annat byggt en skola i Kinshasa i Demokratiska republiken Kongo.
Under parollen “Ingen kan hjälpa alla men alla kan hjälpa en” har han med sitt
arbete förbättrat livsförutsättningarna för hundratals kongoleser. Men idag har
han kommit fram till att det behövs mer än bistånd för att förändra tillståndet för
den stora massan av kongoleser.
Trésor kommer att prata om dekolonisering och den roll som länder i det globala Nord – som Sverige – spelar för att vidmakthålla den fattigdom och exploatering som han försöker mildra i Kongo. Han berättar också om hur attityden till honom förändrats när han gått från att bara vara en biståndsarbetare till att också vara en högljudd kritiker av Västvärldens politik i Afrika.
Köket är öppet och serverar mat till mycket överkomliga priser.
TID & PLATS: Solidaritetshuset, Tegelviksgatan 40 Stockholm. Kl.18:00-20:00.

28/1 Dekolonisering som vägen till befrielse – Med Olive Carlson
I årets första Café Pan-Afrika utforskas hur dekolonisering kan användas som en kollektiv strategi för att nå förbättrade livsvillkor för afrosvenskar. Dekolonisering handlar inte bara om att avskaffa koloniala instutioner, utan också om att återställa kultur, identitet och ekonomisk självständighet för de koloniserade folken.
Kvällens gäst är frilansskribenten Olive Carlson, ursprungligen från Burundi och styrelsemedlem i Afrosvenskarnas riksorganisation. Med stark inspiration av den afrocentriska tänkaren Cheikh Anta Diop diskuterar Olive vägarna till politisk frigörelse, kulturell återhämtning, eknomisk självständighet och social rättvisa. Allt det afrosvenskar och andra koloniserade folk strävar efter att uppnå.
Köket är öppet och serverar mat till mycket överkomliga priser.
TID & PLATS: Solidaritetshuset, Tegelviksgatan 40 Stockholm. Kl.18:00-20:00.

26/11 Rapportlansering!
Den 26 november släpper Afrosvenskarnas riksorganisation sin senaste rapport ” SVARTA SIFFROR – VITA PRIVILEGIER” som belyser ekonomisk ojämlikhet för afrosvenskar i Sverige utifrån forskning och statistik.
Rapportförfattaren och styrelseledamoten Elias Ibrahim kommer att presentera rapporten. Därefter följer ett panelsamtal modererat av Kitimbwa Sabuni från ASR och i panelen sitter Coura Mbaye från ASR, Johanna Alm Dahlin från fackförbundet DIK, Nadja Awad från Vänsterpartiet och inkluderingsstrateg Brandom Sekitto.

29/10 Jämlik förlossning? – med Victoria Kawesa
Bland afrosvenskar har problemen inom förlossningsvården diskuterats länge men i offentligheten har det varit tyst. Vetenskapliga studier har saknats för att visa om det handlar om enstaka fall eller mönster av diskriminering.
Fram tills nu. På uppdrag av RFSU-Stockholm har doktoranden Victoria Kawesa och docenten Anne Kubai samlat in afrosvenska kvinnors berättelser om bemötanden från mödra- och förlossningsvården. Resultatet är den nyutkomna rapporten “Jämlik förlossning? Svarta/afrosvenska kvinnors upplevelser och erfarenheter av afrofobi inom mödra- och förlossningsvård”.
Fika och varm soppa serveras!

24/9 Ett Decenium senare – Var är vi nu?
Första inbjudna talare är aktivisten, debattören och folkbildaren Rashid Musa som ger en introduktion till panafrikansim och svart organisering. Presentationen mynnar ut i ett samtal om hur den politiska situationen utvecklats för afrosvenskar de senaste decenniet och hur panafrikanism är ett instrument i kampen mot afrofobisk rasism.
Förutom livsavgörande kunskap serveras fika och varm soppa.
