En röst i samhället

Vi är en viktig kraft och röst för att tillvarata afrosvenskars rättigheter och motverka rasistiska strukturer och afrofobi – i Sverige och internationellt.

För frågor, kontakta oss på info@afrosvenskarna.se

Afrofobi

Vi är en drivande kraft i kampen mot afrofobi och islamofobi i Sverige. Vi stöder och driver projekt över hela Sverige och stödjer projekt i afrikanska länder.

Internationellt

Vi är en del av ett världsomspännande nätverk av afrikanska organisationer. Vi vänder oss till afrosvenskar med bakgrund I afrika eller I den afrikanska diasporan och alla andra som delar våra målsättningar och verkar för jämlikhet och lika rättigheter.

ASR i media

Externa länkar till artiklar, poddar, nyhetsinslag med mera

TV4 Nyhetsmorgon

Glömda livsöden – De tidiga afrosvenskarna

P4 Extra

Afrosvenskar felaktigt misstänkta oftare: Inte förvånande.

P4 Stockholm

Afrosvenske hovtjänaren Kwasi får egen minnessten – 201 år för sent.

P4 Stockholm

200 år senare – nu är hovtjänaren Kwasis minnessten på plats.

Vår verksamhet

Sedan bildandet har ASR utvecklats till den ledande rösten i samhället som representerar svenskar med bakgrund i Afrika och den afrikanska diasporan. Vi är rikstäckande och har verksamheter som riktar sig specifikt till kvinnor, barn, unga och personer med funktionsnedsättning. Vi är en drivande kraft i kampen mot rasism som afrofobi och islamofobi och är en rådgivare till staten och till kommuner. Vi är också en organisation som växer genom en tillströmning av framförallt unga och handlingskraftiga människor som vill se förändring.

Afrosvenskarnas Riksorganisations huvudsakliga uppgift är att verka och arbeta för lika rättigheter och skapa en meningsfull tillvaro för de 350 000 personer i Sverige som har sin bakgrund i Afrika eller den afrikanska diasporan i exempelvis Nord- och Sydamerika eller Karibien.

Om vårt antirasistiska arbete och definitionen av att vara afrosvensk

Våra erfarenheter visar oss att de maktstrukturer som råder idag leder till negativa socioekonomiska utfall för personer med afrikanskt ursprung oavsett var de befinner sig i världen. Det här bekräftas av massvis av forskning och kallas då ofta strukturell rasism.

Begreppet afrosvensk ska förstås som en politisk identitet utifrån vilken människor av afrikanskt ursprung organiserar sig för att bemöta och utmana den strukturella rasismen vi utsätts för i Sverige. På så sätt fortsätter vi motståndet mot den afrofobiska rasismen som genom historien tagit sig uttryck i till exempel transatlantisk slavhandel och kolonialism. Genom att anta identiteten afrosvensk kliver vi in i samma tradition som föregångare i historien som kämpat för afrikaners rättigheter likt Drottning Nzinga, Malcolm X och Nelson Mandela och tänkare som Angela Davis och Kwame Nkrumah.

Remissinstans

Vi är en rådgivande remissinstans för regering, kommuner och myndigheter och en viktig antirasistisk kraft i arbetet för ett jämlikhet och mot strukturell rasism.

Du kanske också är intresserad av:

Bli medlem

Våra medlemmar utgör grunden för vår verksamhet. Vi arbetar för jämlikhet och lika rättigheter för afrosvenskar och välkomnar alla som delar våra värderingar att bli medlem.

Stöd oss

Ge en gåva och hjälp oss i kampen för lika rättigheter. Du väljer själv hur du vill stötta oss.

Bakgrund

Afrosvenskarnas Riksorganisation, ASR, är en religiöst och partipolitisk obunden ideell organisation som bildades 1990 för att samla människor med bakgrund i afrikanska länder och I den afrikanska diasporan.